Verslag jongerenevenement "Happy in Holland"

We hebben met 9 personen de theatervoorstelling “Happy in Holland” in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel bezocht op zaterdag 25 maart 2023. Vooraf hebben we gegeten bij restaurant Altijd, ook in Capelle a/d IJssel.

De voorstelling was in de grote zaal en was helemaal uitverkocht. Het was een leuke voorstelling, over het werken in Chinese restaurants en hoe verschillende generaties daarover denken. Sommigen van ons hebben dezelfde achtergrond in Chinese restaurants en we hebben dan ook een hoop herkend en gelachen, maar er waren ook ontroerende momenten.

Het werd gespeeld door Mei Ling Wan (moeder) en Charlotte Ha (dochter Happy). Charlotte had een fris en enthousiast spel. Mei Ling speelde heel mooi en natuurlijk. Je ziet haar gewoon voor je in een echt Chinees restaurant en de telefonische bestellingen aannemen.

Happy leeft in twee werelden. De vrijheid van “hier”, school, vrienden etc. Ze schaamt zich er soms voor dat haar moeder niet Nederlands (genoeg) is en ze voelt zich belemmerd door thuis, waar het maar om één ding draait, hard werken in het restaurant.

Mooi komt ook het perspectief van moeder naar voren. Zij voelt zich ook klem zitten tussen twee werelden. Ze voelt zich soms net een kind zegt ze, taalbarriere, dingen niet begrijpen, afhankelijk zijn van anderen. Daarnaast: Ook moeder heeft het over belemmeringen en onvervuld verlangen. Ze had altijd zangeres willen worden. En demonstreerde dit door karaoke mee te zingen (wat ze goed deed trouwens).
Daarnaast werden ook veeleisende en ongeduldige klanten op de hak genomen, wat tot grote hilariteit in de zaal leidde.

Na afloop dronken we nog met zijn allen wat in de foyer. Mei Ling en Charlotte waren er ook. We hebben nog wat nagepraat met hen en op de foto natuurlijk!